Vegán medvehagyma-krémleves

A hűtőnk telis-tele van csodaszép medvehagyma levelekkel. Két nagy zacskó várat magára felhasználás céljából. A.-ék szedték a hét elején a zalai erdőségben. Hatalmas, összefüggő mezőket alkotva szinte az erdő minden szegletén megtalálhatóak az illatozó, zöldellő levelek, úgyhogy bátran jelenthetem a medvehagyma szezon egyértelműen elkezdődött; dacára annak, hogy sokan ezt a nem mellékes tényt a héten nem hitték el nekem. Az állami erdőkben – azok, amik nem számítanak védett területnek – fejenként és naponta két kilót is szedhetünk belőle, úgyhogy ha nem esik az eső a hétvégén (sajnos van rá sansz) ajánlom, hogy vegyétek az irányt arrafelé. Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal, illetve az őszi kikericcsel. Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés is lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Legyetek körültekintőek! Az Aldi polcain is láttam már a zacskózott verziót egyébként, azonban azzal korábban, még talán január tájt is találkoztam, s mivel bizonyára nem vadon termett, így nem is foglalkoztam vele. Így viszont, hogy a hűtőnk van tele vele, nem bírtam ellenállni, s gyorsan két ételt is készítettem belőle. Az egyik ez a krémes, gyors és egyszerű leves, a másik egy gluténmentes zsemle variáció. Rendszeres fogyasztása már csak azért is ajánlott, mert rendkívül hatékony tavaszi fáradtság ellen és a téli vitaminhiány kompenzálására is tökéletes, igazi C-vitamin-bomba, emellett A-, B1– és B2-vitamint, magnéziumot, vasat és cinket is bőven tartalmaz.

Hozzávalók:

    • 1 nagy csokor medvehagyma
    • 1 ek olívaolaj
    • 2 db nagyobb burgonya
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 1-2 gerezd fokhagyma
    • 8 dl zöldségalaplé
    • 2 dl rizstejszín
    • 1 kis csokor petrezselyem
    • 1 dl száraz fehérbor
    • 1-2 evőkanál szójatejföl
    • bors

Elkészítés:

  1.  A zöldségeket és a zöldfűszereket megtisztítom, megmosom. A burgonyákat és a hagymát felaprózom, a medvehagymaleveleket csíkokra szelem.
  2. Felforrósítom az olajat, rádobom a hagymát és a medvehagymát, párat keverek rajta, felöntöm kevés vízzel, és puhára párolom. Hozzáadom a burgonyát, felöntöm a borral, picit forralom, majd az alaplével, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzöm.
  3. Jöhet bele a rizstejszín, párat keverek rajta.
  4. Beleszórom a petrezselyemleveleket, botmixerrel az egészet finom krémesre turmixolom.
  5. Ízlés szerint sózom, borsozom.
  6. Tálaláskor szójatejföllel, vegán sajttal és tökmaggal gazdagítom.

És ehhez mit szólsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..