Mentes mákpalacsinta

Imádom ezeket a puffancs kis levegős amerikai palacsintákat. Mentes lisztekből elég nehéz kikísérletezni a megfelelő arányokat, mert például ennél a változatnál eleinte rendszerint hulla feketére égett az egyik oldal, mire fordítható állapotba került volna a másik, így jó sokáig kellett játszadoznom vele, de végülis sikerült tálalható állapotban elkészítenem. A mostani verzióban a leginkább a mák dominál, így nagyon találóan a mákos mentes palacsinta nevet kapta. Sokszor tapasztalom, hogy a gasztro újságokban található egyes receptek ugyan nagyon hangzatosak, ám készítés során, a megadott arányokkal mégsem sikerül az adott ételt reprodukálnom. Ilyenkor persze elgondolkodom, hogy én vagyok ennyire béna? vagy a recepttel van a baj? Ti is tapasztaltok hasonlókat?

Hozzávalók:

  • 6 dkg mákliszt
  • 1 dkg darált mák
  • 4 dkg cirokliszt
  • 4 dkg zöldbanán liszt
  • 1 db tojás (ha vegán palacsintákra vágyunk úgy Organ gluténmentes tojáspótló porral tudjuk reprodukálni, 1 egész tojás helyettesítésére adjunk 1 teáskanál (3g) tojáshelyettesítőt 2 evőkanál (30ml) vízhez)
  • 3 dkg fahéjas xilit
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 0,5 dkg sütőpor
  • 50 ml laktózmentes tej (vegán palacsinták esetén növényi tej)
  • 25 ml mákolaj (lenmagolaj, olíva stb)

Öntethez:

  • 1 marék fagyasztott eper (szezonban természetesen friss eperrel készítve az igazi)
  • 0,5 dl víz
  • 1 evőkanál méz (vegán palik esetén Agave-, vagy rizsszirup)
  • ízlés szerinti citromlé mennyiség

Elkészítés:

  1. Az epret egy kis lábasban, összeforralom a többi hozzávalóval, majd alacsonyabb hőfokra veszem, és puhulásig főzöm (a friss eper pikkpakk, de a fagyasztott is pár perc alatt elkészül). Kábé annyi időt adtam neki, míg a palacsinták kisültek.
  2. Ha tojást használok, úgy a palacsinta tészta összeállítás első lépéseként kihabosítom a xilittel. Ha tojáspótlót, úgy 1 teáskanál (3g) tojáshelyettesítőt 2 evőkanál (30ml) vízhez adok. Ezután belekeverem az ízesítőket, az olajat, a tejet, valamint a sütőporral vegyített lisztkeveréket.
  3. A kapott tésztából kb. 5 cm-es kis palacsintákat sütök.
  4. Tálaláskor palacsintatornyot építek, és gazdagon meglocsolom az eperszósszal.

És ehhez mit szólsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..